joi, 24 februarie 2011

Sa vorbim despre flori - IRISUL

  Ruda cu frezia si gladiola, irisul are aceeasi forma de sabie a tijei. Florile mari, bogate, cu trei niveluri, au culori diferite, dintre care cea mai cunoscuta este albastru-mov cu centrul galben. Numele florii este grecesc. Una din semnificatiile cuvantului este aceea de curcubeu facandu-se referire la bogatia coloristica a florii. 
  Simbolistica
  Civilizatiile antice au facut din iris una dintre principalele flori folosite in cultul misterelor dedicate zeilor.
  In multe parti ale lumii, irisul a jucat rolul de planta sacra. La egipteni se numara printre cele sapte flori de cult care se utilizau in ceremoniile religioase. La greci, era floarea Herei, zeita stapana, sotia lui Zeus. 
  Irisul este asociat originalitatii, datorita infatisarii aparte si numarului mare de culori pe care le afiseaza. Este considerat floare regala si nobila, o floare a ideilor noi, insemnand si usurinta de a comunica. 
  Istorie
  Una dintre cele mai vechi reprezentari ale irisului se afla pe o fresca a Palatului Cnossos, avandu-l in prim plan pe regele-preot slujind divinitatii, inconjurat de irisi, lucrati in relief.
  In Egipt a fost adus de Tutmosis al III-lea, in urma unei campanii de cucerire in Asia Minor. Dintre toate florile luate ca prada, alaturi de alte bogatii, irisul a impresionat faraonul atat de mult, incat a construit pentru el o gradina speciala. 
  Irisul de culoare galbena este astazi floarea emblema a orasului Bruxelles.
  Cod floral
  Floarea de iris este considerata, in principal, un mesager al dragostei. Poate insemna o declaratie, dar, cel mai des un semn al reamintirii sentimentelor de iubire. Este floarea ce trebuie aleasa si pentru a anunta o dezvaluire ce-i priveste pe cei doi parteneri: cerere in casatorie sau dorinta de a avea un copil. Ea nu anunta decat schimbarile fericite. Poate sugera transformarea prieteniei in sentimente mai puternice. Pentru cupluri ea reprezinta o declaratie de iubire mereu reinnoita. 
  
  






Niciun comentariu: