marți, 22 februarie 2011

Sa vorbim despre flori - GAROAFE vesele si colorate

  Se stie despre flori ca sunt simbolul universal al iubirii. Ce nu se stie este ca ele poarta semnificatii atat de subtile si atat de complexe, incat simplul gest de a oferi o floare spune mai mult decat mii de cuvinte.
  Florile ne insotesc fiecare eveniment important al vietii : nu se poate imagina o nunta, o aniversare, o sarbatoare fara flori. sunt flori "interzise" si flori "recomandate", flori care coplesesc si flori care fac doar act de prezenta. Monden, de amploare sau intim, orice eveniment cere prezenta unei flori.
  Exista flori care cer scuze, flori care pregatesc o despartire, flori care roaga si flori care impun. 
  Va invit pe calea aceasta sa ne reamintim mesajul sau mai bine spus mesajele pe care le poarta fiecare floare in parte caci fiecare are mai multe semnificatii diferite, nu numai in functie de destinatar si de momentul in care sunt daruite, ci si tinand cont de combinatia de culori aleasa ori de numarul de fire puse intr-un buchet.
  Voi incepe astazi prin a va vorbi despre GAROAFE, flori care imi plac foarte mult desi in Romania nu se bucura de atentia cuvenita.


Aranjament cu garoafe vesele si colorate realizat in cadrul atelierului de design floral organziat de Flowers Garden.
  Garoafele sunt cel mai des asociate cu ciucurii datorita petalelor lor prinse la baza intr-o teaca dupa care se desfac la inflorire. Acestea au frunze ascutite de o parte si de alta a tulpinii. In functie de specie garoafele pot prezenta un miros placut, specific acestora, sau pot fi inodore. Ele pot avea o inaltime cuprinsa intre 50 si 80 de centimetri dar adesea sunt intalnite ca avand o inaltime de 25-45 de centimetri. Cu ajutorul hibridizarii astazi s-a ajuns la un numar impresionant de varietati de garoafe. Pot avea culoarea rosie, alba, galbena, roz sau pot fi multicolore.
  Simbolistica
  De-a lungul istoriei se obisnuia sa se daruiasca garoafe pentru a rasplati faptele iesite din comun, deosebite. In prezent garoafele se ofera ca rasplata calului invingator la hipodrom. Pentru crestini ea reprezenta suferinta si durerea fiind florea Sfintei Fecioare.
In functie de tinuturile in care ne aflam putem spune ca si simbolistica garoafelor albe se schimba. In unele regiuni ale Europei garoafele albe sunt considerate aducatoare de noroc sau, deopotriva, al ghinionului. In epoca interbelica acestea erau asociate rafinamentului si distinctiei. Odata cu trecerea timpului garoafele albe nu au mai fost la fel de apreciate considerandu-se a fi florile mahalalei.
  Istorie
  In cultul greco-roman garoafele erau florile cele mai adorate fiind dedicate zeilor supremi. In secolul al XIII-lea a fost descoperit un document prin care se atesta capacitatile de scadere a febrei cauzate de ranile deschise si se foloseau pentru cruciati intr-un amestec de flori de garoafe cu vin. Mai tarziu garoafele au devenit simbolul statului american Ohio in anul 1904 in amintirea celui de-al 25-lea presedinte al Americii.
  Cod floral
  Semnificatiile garoafelor sunt clare si specializate. Ele pot fi oferite atat la ocazii fericite cat si celor mai putin fericite. In anumite contexte ele pot reprezenta despartirea. Tot garoafele sunt si florile amintirii celor disparuti.
  Garoafa rosie reprezinta dragoste sincera, garoafa roz pal arata admiratia, garoafa rosu-purpuriu se asociaza reprosului si arata o dragoste capricioasa. garoafele patate, albe si roz, exprima un refuz in dragoste. Cele albe si portocalii sunt flori ale prieteniei. Garoafele galbene sunt considerate un semn al dispretului sau al geloziei. Garoafa este o floare profesionala; se poate darui colegilor ca mesaj de felicitare.
In Occident, este cadoul preferat pentru absolventi. O supertitie recenta sfatuieste sa nu se ofere garoafe artistilor, pentru ca ele atrag ghinionul. 
  Garoafele albe pot transimte sentimente de iubire sau de dragoste pura. Ele inseamna pastrarea credintei si fidelitatii sau a amintirii. In anumite contexte garoafele albe pot fi asociata cu comemorarea celor ce nu mai sunt printre noi. Cand cuplul intampina dificultati, garoafele albe poarta mesajul iubirii.

  In continuare voi posta cateva imagini cu aranjamente florale realizate din garoafe, cele in nuante de verde si mov sunt preferatele mele! Sper ca aceste aranjamente colorate sa va inspire si sa va determine sa alegeti garoafele pentru urmatorul eveniment important din viata dumneavoastra. 





  In cazul in care bugetul evenimentului nu va permite sa apelati la flori mult prea scumpe, puteti face un aranjament deosebit de frumos, bazat pe garoafe. Sunt disponibile tot anul, inflorite nu isi pierd frumusetea decat dupa o buna bucata de timp, iar atunci cand sunt grupate impreuna aduc foarte mult a bujori.







2 comentarii:

Anonim spunea...

M-ai facut sa-mi schimb viziunea despre garoafe, eu care desi imi plac mult mereu le asociam cu flori comuniste. Felicitari pentru blog!!!

Alina spunea...

Iti multumesc mult pentru aprecieri! Asta e si scopul acestui articol, sa incerc sa schimb perceptia oamenilor despre garoafe. Voi mai posta pe viitor aranjamente superbe realizate cu ajutorul garoafelor :-)